Aby som dokoncil moju mazda story, mam tu este prispevok o tom "co soudruzi z Japan nedomysleli".
Veci lahko otravne:
1/ poloha displeja stredneho panelu je dost neprakticka. Malym japonocom asi vyhovuje, ale pri mojej vyske je uz dost daleko zo zorneho pola.
2/ lacno posobiaci interier (Touring). Pekny design. Aj vyber materialov a prepracovanie detailov je oproti predchadzajucim modelom o generaciu dalej, ale v porovnani s Toyota, Honda, BMW stale pozadu. Podla mna M6 chyba zmysel pre jemny detail. Kontrastuje v tomto dokonca aj s M3 a RX-8.
3/ chybajuce osvetlenie zrkadiel v slnecnych clonach. Mne je to jedno, ale skuste to vysvetlit vasej polovicke
4/ tlacidla vedla displeja stredovej konzoly zacali po 45kkm pri stlacani drhnut. Zatial sa to prejavuje iba jemnym vrzganim, takze pokial nieste cholerik, da sa to odignorovat.
5/ vybracie motora. Ja to naopak mam rad -- asi uz moj trvaly postih z toho ze som vyrastal na soc-modeloch -- ale zacalo mi to prekazat az vtedy, ked ma neznejsie pohlavie castejsie nez je to normalne ziadalo aby som zastavil, lebo je jej zle (nie, ani jedna z tychto prislusnicok neznejsieho pohlavia nebola tehotna). Priznavam, z casti za to moze byt zodpovedny aj moj styl jazdy.
6/ dodnes som nepochopil ako sa nastavuje hlasitost TA pri audio -- ziaden popis v dokumentacii, dokonca aj v autorizovanom servise pri mojej otazke iba bezmocne krcili ramenami. Prihodilo sa mi raz pri prejazde Nemeckom, ze sa do tichej noci zrazu spustilo TA na svoje default obratky. Driemajuca posadka mojej mazdy v sekunde stala v pozore ... teraz humorna epizodka, vtedy to nebolo nic prijemne

... odvtedy TA na noc pre istotu vypinam.
Veci zneprijemnujuce zivot o cosi viac:
1/ zatvaranie dveri chce poriadnu davku svihu a drzosti -- s 5-tich cm ako na Toyote ich veru nezavriete

. Kedze priatelom ktorych obcas odveziem drzost chyba (kto by sa aj odvazil mlatit do noveho auta pred jeho majitelom), musia ich vzdy zatvarat na dva-krat. Ja mam po skodovackom detstve zakoreneny zlozvyk tresnut a pred sebou sa neokunam, dokazem ich preto zavriet aj z tych 5cm, ... ale boli to
2/ skripajuce a oslabnute vzpery piatych dveri po vzore Skoda-Favorit. Zacalo to po 40kkm, kritizoval to aj AutoBild. Robila to aj moja stara GV-cka -- zeby sucast image znacky?
3/ kratke sprevodovanie, hlavne 5-ka -- chce to 6-stupnovu prevodovku.
Cruise je s M6 2.0i zoom-zoom iba do 130km/h. Pri 140km/h prelomi magickych 4000rpm, auto sice ozije ale s tym vyleti spotreba a hlucnost. Pri mojej cruising speed 150-170km/h napriec Europou to skrz spotrebu ide do penazenky (10,5-11l/100km oproti 7,5l pri 120km/h). Moja stara GV-cka to iste urobila s 8,5-9l/100km pri rovnakom style jazdy. Na hlucnost je nas narod odchovany na soc-skodovkach viac zvyknuty. Hluk, ako to uz na tomto fore uz bolo spomenute, je vsak pri M6 viac z pneumatik, ako z motora.
Veci vylozene vytacajuce:
1/ vystrazny signal pri odopnutych bezpecnostnych pasoch. Preboha Iwao, sadni si do Toyoty POCUVAJ a UC SA! Budem vdacny kazdemu, kto mi poradi ako sa toho nervy drasajuceho pipania rozumne zbavit. Neviem pochopit, ze sa doteraz nenasiel ani jeden american, ktory by mazdu zazaloval sa "psychological damage"
A hotovy des: nova M6 FL vraj bude mat signalizaciu nezapnutych pasov aj pre spolujazdca a zadne sedadla!
2/ vrchnak hlavice radiacej paky s perforaciou stupnov radenia je z velmi lacneho cesta. Strieborna farba sa z neho zacala zosuchavat uz po 15kkm a pri 50kkm uz po nej niet ani stopy.
3/ system merania spotreby paliva spolu s palubnym compom chce seriozne prepracovat. Z casu na cas uleti a ukazuje vylozene hluposti. Raz pri ceste z Talianska na Slovensko sa mi to stalo osudnym. Asi 50km pred Blavou mi tvrdil, ze mam este tesne pod 1/4 nadrze a dojazd 110km. O niekolko kilometrov dalej motor skapal. Nasledoval odtah do rakuskej mazdy, test motora a vysledok -- dosiel vam benzin. Pri resete systemu v servise vsak uz bola rucicka palivomeru na nule a svietila zlta kotntrolka. Vyzeral som ako neschopny idiot. Nepresvedcil som ich o chybe, aj ked trip comp stale tvrdil, ze mam este 98km. Odvtedy jazdim iba na kilometre. Trip-comp (alebo riadiaca jednotka?) zpravidla fici fajn, ale tak raz za mesiac-dva bez vystrahy uleti, ci hore, alebo nadol (buffer overflow?).
V prirucke uzivatela mi mazda odporuca, aby som nikdy nenechal klesnut stav palivovej nadrze pod 1/4! Asi vedia preco to tam napisali. Stazoval som sa v mazda-servise. Na Slovensku ma s tym poslali do haja, svajciari sa citili povinni s tym "nieco" urobit. Vysledom je, ze mi iba preciachovali parametre riadiacej jednotky a tak sa teraz moja M6 tvari, ako by mala iba 55l nadrz a ukazuje o 10-15% vyssiu spotrebu. No dakujem

. Tak dalej jazdim na kilometre, ako som bol zvyknuty.
4/ obcasna nestabilita pri bocnom vetre pri vyssich rychlostiach (nad 120km/h). Niekedy to plava. Trochu mi to pripomina pocit z pred niekolkych rokov, ked som sa trhavymi tahmi na volant snazil udrzat v priamom smere na dilalnici Formana pri rychlosti nad 130km/h ... V tej istej situacii po tej istej ceste som sa presiel Volvom V40 -- drzal ako na kolajniciach.
Bolo mi poradene vo swiss-mazde ze z casti za to mozu aj Turanza pneumatiky, ktore su vraj zname tym, ze pri vyssich rychlostiach nedrzia dobre stopu. V lete ich menim, tak som zvedavy, co to urobi. Ale tento problem sa uz objavil aj bez bocneho vetra a tak si myslim, ze to ide ruka v ruke s vytunovanim podvozku M6 a nedokonalostou posilovaca riadenia (plava len niekedy, inokedy drzi stopu ako prikovana) Pozri aj nasledujuci bod.
5/ tendencia ist z cesty. Ked bola nova, bolo mi z toho do placu. Neustaly tlak na jednu stranu -- odhadom 80% na pravu obcas ale tahala aj do lava, nikdy vsak nie priamo.
Nebol som sam, podobne postihnutych som nasiel po internete viacerych roztrusenych po celom svete. Raz ma dokonca pristavil na ulici jeden francuz a pytal sa, ci aj ja mam tento problem. V kosickej mazde hrali mrtveho chrobaka a v spojitosti s problemom v bode 4 som ich iba dotlacil aby mi urobili geometriu. Ci nieco spravili, neviem, ale nemalo to ziaden efekt. Po asi 25kkm tento problem zmizol a objavi sa uz iba obcas, nie vsak tak intenzivne ako ked bola nova. M6 je v globale dost citliva na naklon a nerovnosti vozovky -- dan za tvrdsie vytunovany podvozok a lahsie riadenie?
Spominam si, ze podobne problemy s bocnym tahom mal pred 5-timi rokmi aj Ford Mondeo ked vysiel ako novy model. V anglicku ho, ak sa dobre pamatam, koli tomu aj ktosi zazaloval po tom ako na nom havaroval. Cital som o tom v novinach, ale nepamatam sa uz, ako to skoncilo. Takze u Ford-korporacie asi nic noveho
Do strany tahala aj moja stara GV-cka, ale tam som mal predne prave koleso po havarii, takze som vedel cim to je. A GV-cka tahala zasadne iba do lava -- pochopitelne, co ine by ste ocakavali od auta cervenej farby

.
Ine zaujimavosti:
1/ Uz som stihol vymenit predne sklo -- predbiehal som v zime kamion na jednom strkom posypanom horskom prechode. Skoncilo to 20cm prasklinou akurat v zornom poli vodica -- tj. neopravitelne. V tomto smere ma zaujala rovnaka skusenost pri dauerteste AutoBildu. Ale nezvaloval by som to hned na nekvalitny material, skor ide o nahodu.
2/ Kontrolka airbagov sa mi z casu na cas asi na jednu minutu rozblikala a potom ostala natvrdo svietit. Po vypnuti a znovu-nastartovani motora (novy check-in systemu) to bolo OK. Neskor som si vsimol, ze ak sa tak stane, je to vzdy na tom istom useku cesty. Patral som preto, cim je vynimocny. Objavil som: 300m od cesty ma slovenska armada radarovu stanicu proti-vzdusnej obrany a system airabagov reaguje ak je v prevadzke jeden typ radaru. Neviem ake signaly to na zbernici systemu airbagov dokaze naindukovat, ale asi by som mal byt rad, ze mi pri tom este airbag nevystrelil do ksichtu
Tot vsjo.
Emil